Kilo Vermede Doğru Bilinen Yanlışlar

Kilo Vermede Doğru Bilinen Yanlışlar

Light ürünler tüketmeliyim! Diyet ürünlerin kalorisi yoktur. YANLIŞ

Diyet ürünlerin kalorisi sıfır değildir sadece kalorisi azaltılmıştır. Yani normale göre kalorisi düşük olsa bile porsiyona dikkat ederek diyette tüketmek gerekmektedir. Ayrıca bazen diyet ürünlerde katkı maddesi ve yapay tatlandırıcı kullanımı arttığı için etiketi dikkatli okuyarak tüketmek gerekmektedir.

Buna ek olarak, diyet yaparken Light ürünler tüketmeyiniz, bu ürünler işlenmiş ve sağlığınıza zararlı ürünlerdir. Oradan alacağınız 5-10 gram yağ ile diyetiniz bozulmaz, fakat yiyeceğiniz 5-10 gram GI’i yüksek karbonhidrat diyetinizi bozar. Dolayısı ile asıl düşman YAĞ değil, Karbonhidratlardır.

Zeytinyağı kalorisizdir ve sınırsız tüketilebilir. YANLIŞ

Bütün yağlarda olduğu gibi zeytinyağında 1 tatlı kaşığı 45 kalori değerindedir ve fazla tüketildiği takdirde kilo almaya sebep olur.

Diyet yaparken, meyve tüketmemeliyim! YANLIŞ

Diyet yaparken en çok tüketmeniz gereken gıdaların başında, birinci olarak SEBZELER ve ikinci olarak MEYVELER gelir. Şunu çok iyi bilmeniz gerekir ki, her gün sebze ve meyve tüketmeden sağlıklı olamazsınız. Diyet yaparken, meyve tüketimi belirli ölçüde şarttır. Meyve şekeri sizin düşündüğünüz gibi diyetinizi bozmaz. Burada önemli olan kararında (porsiyon kontrolünde) tüketmektir. Aksi halde, gerekli vitamin ve minerallerden yoksun kalacak ve vücudunuz bu diyet döneminde zarar görecektir. Burada diğer bir konu, meyveler yenmelidir. Suyu sıkılıp içilmemelidir. Lifinden ayrılan meyve şekeri, işte o zaman sizin için faydasını büyük ölçüde yitirmiştir. Her gün mutlaka meyve tüketin. Diyet yapsanız da, diyet yapmasanız da meyve tüketin.

Kahvaltıyı atlamak. YANLIŞ

Kahvaltının iştah yönetiminde ve kilo kontrolünde etkisi çok büyüktür. Az öğün yiyerek daha çok zayıflayacağınızı düşünmeyin. Klasik peynir, ekmek, zeytin ve yumurtalı kahvaltı yapmak zorunda değilsiniz. Bir bardak süt veya sütlü kahve ve yanında bir porsiyon meyveyle kahvaltı yapabilirsiniz. Bir bardak sütlü kahve ve yanında 10 tane fındık veya bademle kahvaltı yapabilirsiniz. Önemli olan kahvaltınızın içeriğinden çok uyandığınız andan itibaren metabolizmanızın harekete geçmesidir. Kahvaltınızı atlamayarak hem metabolizmanızı çalıştıracak hem de kan şekerini stabil düzeyde tutarak öğle yemeğine gözü dönmüş bir şekilde oturmamanızı sağlayacaksınız.

Diyette öğün atlamak metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Ayrıca öğün atlandığında kan şekerinde düşme olduğu için bir sonraki öğünde besin tüketimi artacak ve vücut yağ depolayacaktır.

Bitki çayları zayıflatır. YANLIŞ

Bitki çaylarının sadece metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan etkileri vardır fakat hiçbir bitki çayı sağlıklı bir diyet ve fiziksel aktivite olmadan kilo vermeyi sağlamaz.

Kepekli ekmeğin kalorisi yoktur. Kepekli ekmeğinde normal ekmeğinde 25 gramı (1 dilim) 70 kaloridir. Sadece glisemik indeks dediğimiz kan şekerini etkileme hızları farklıdır. İkisinin de fazla tüketimi kilo alımına yol açar.

Açken spor yaparsam daha hızlı kilo veririm. YANLIŞ

Spor sırasında insülin salınımı artmaktadır ve aç karnına spor yapıldığı zaman kan şekeri düşecek ve rahatsızlık hissi oluşacaktır en güzeli yemeklerden en geç 2 saat en erken yarım saat sonra yapılacak sporlardır.

Makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidratlar diyetten tamamen çıkarılmalıdır: YANLIŞ.

İnsan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Zayıflayayım diyerek ekmeği, pilavı kesmek ve bu besinleri hiç tüketmemek vücuda doğru enerjiyi vermemek anlamına gelir. Bu durumda vücutta enerji elde edebilmek için kas ve karaciğerdeki glikojen depoları kullanılır. Yani sudan kilo verirsiniz, şişmanlığınızın nedeni olan yağ dokusu olduğu gibi yerinde kalır. Normal beslenmeye geçtiğinizde iki kat daha fazla kilo alırsınız.

Protein ağırlıklı yemek sağlıklı kilo kaybı sağlar: YANLIŞ.

Protein ağırlıklı beslenmede, vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama olabilir. Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağda vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme ve koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca, proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum şeker ve buda kemik erimesine neden olur. Bu durumda zayıflasanız bile geri kalan hayatınızı hasta bir insan olarak geçirirsiniz.

Meyve yemekten 2 saat sonra yenir, yoksa bütün yenilenler yağa dönüşür: YANLIŞ.

Eğer doymuyorsanız ikinci tabak yemek yerine, 1 tane meyve yemek daha az enerji alımına, yani daha az yemeye neden olur. O nedenle doymuyorsanız, ikinci tabak yemek yerine 1-2 tane meyve yemek daha iyi bir yaklaşımdır.

Maydanoz suyu zayıflatır: YANLIŞ.

Maydanozun idrar söktürücü etkisi vardır. İdrar kaybı nedeniyle insan kendini hafiflemiş hisseder. Kilo kaybına ve yağ dokusu azalmasına hiçbir faydası yoktur.

Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemek zayıflatır: YANLIŞ.

Sauna gibi sıcak ortamlarda terleyerek kaybedilen yağ değil sudur. Bu gibi sıcak ortamlar, organizmanın toksinlerden arınmasını, kasların gevşemesini, kırgınlığın atılmasını sağlar, ancak zayıflatmaz. Kilo kaybetme açısından bakacak olursak, soğuk sıcaktan daha etkilidir.

Sabahları aç karnına limonlu su içmek zayıflatır: YANLIŞ.

Limonun bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır. Ancak soğuk ya da ılık suyun veya limonlu suyun zayıflatıcı hiçbir etkisi yoktur.

“Kan şekerim düştü, tatlı yemeliyim”: YANLIŞ.

Kan şekeriniz düşüp, eliniz ayağınız titriyorsa, asla tatlı yemeyin. Peynir ekmek daha iyi bir seçimdir. Tatlı yiyebilecekler sadece insülin kullanan şeker hastalarıdır.
Akşam 7’den sonra bir şey yersem şişmanlarım!

Sağlıklı kilo vermek için temel kural yemeğin ne zaman yenildiği değil, gün içinde ne kadar yenildiği ve ne kadar fiziksel aktivite yapıldığıdır. Çalışmalar öğünlerde miktarlar açlık durumuna göre ayarlandığında bireylerin akşam 7’den sonra yemek yediklerinde yağlanmadıklarını, daha kolay kilo verdiklerini gösterir.

Akşam 18.00’dan sonra bir şey tüketirsem kilo alırım.

Gece ile sabah arası en uzun öğün aralığıdır 18.00‘dan sonra bir şey tüketmemek bu süreyi daha da uzatacak ve kan şekeri düşmesine ve metabolizma yavaşlamasına yol açacaktır.
 

Npistanbul

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.