’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Pelin Yüksel Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
GRİP VE ZATÜRREDEN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU AŞI!
Mevsimsel grip, influenza virüslerinin neden olduğu oldukça bulaşıcı bir akut solunum yolu enfeksiyonudur ve ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük ve yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkar. Grip belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişir. Zatürre (pnömoni), influenza virüslerinin neden olduğu en önemli hastalıklardan biridir. Ayrıca zatürrenin çocuklarda ölüme neden olan en yaygın bulaşıcı hastalık olduğu bildirilmektedir.
Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar, “Grip virüsü doğrudan zatürreye yol açabildiği gibi zatürreye neden olabilecek diğer mikroorganzimalar için de kolaylaştırıcı bir zemin oluşturur.” uyarısında bulunarak grip ve zatürreden korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu vurguladı.
Dünya çapında her yıl yaklaşık 1 milyar insan mevsimsel gripten etkileniyor. Bu vakalardan yaklaşık 5 milyonu ağır seyrederken, gribe bağlı komplikasyonlar nedeniyle her yıl yaklaşık 500 bin kişi hayatını kaybediyor. Grip virüsünün yol açtığı en önemli komplikasyonlardan biri olan zatürre, özellikle risk grupları için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Grip ve zatürre aşıları, bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolu olarak gösteriliyor.
GRİP BU KİŞİLERDE CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLABİLİYOR!
Grip salgınının her yıl Eylül - Ekim aylarında başlayarak kış aylarında zirveye ulaştığını belirten Prof. Dr. Ali Acar, “ Grip, her yaştan bireyi etkileyebilir; ancak 50 yaş üstündeki kişiler, 5 yaş altındaki çocuklar, akciğer, kalp hastalığı, diyabet, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan kişiler, hamileler, aşırı kilolular, AIDS, kanser gibi hastalıklar ve çeşitli ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler grip ve komplikasyonlarından daha fazla etkileniyor. Bu risk grubundaki kişiler grip aşısı olmalı. Ayrıca sağlık personellerinin ve risk grubundaki bireylerle teması olanların da aşı olması oldukça önemli. 6 aydan büyük herkes grip aşısı olabilir.” dedi.
NEDEN HER YIL GRİP AŞISI OLMAK GEREKİR?
Prof. Dr. Ali Acar, “Grip virüsünün yapısınının her yıl değişmesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, küresel izleme verilerine dayanarak aşı içerikleri için yıllık önerilerde bulunuyor ve her yıl aşı içeriği Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanıyor.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili oluyor. Bu nedenle; daha önce geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır. Risk grubundaki kişilerin Eylül - Ekim aylarından itibaren mevsimsel grip salgınlarına neden olabilecek virüslere karşı hazırlanan güncel aşılarla aşılanması gerekiyor. Grip aşısının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürüyor. Özellikle risk grupları, Eylül ve Ekim aylarından itibaren aşılanmalı; aşı olamayanlar ise Mart ayının sonuna kadar aşılanabilir.”
ZATÜRRE GRİPLE İLİŞKİLİ ÖLÜMLERİN EN ÖNEMLİ NEDENİ!
Zatürre (pnömoni) genellikle bakteri ve virüslerin neden olduğu ani başlangıçlı bir akciğer enfeksiyonudur. Zatürrenin her yaştan insanda hafif ya da hayati tehdit eden ciddi hastalıklara neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ali Acar, “Dünya genelinde çocuklarda enfeksiyon hastalığına bağlı görülen en yaygın ölüm nedenidr. Yetişkinlerde, özellikle 65 yaş üstü kişilerde ve sağlık sorunları olanlarda ciddi hastalıklara ve ölüme neden olabilir.” diye konuştu.
Grip virüsünün doğrudan zatürreye yol açabildiği gibi zatürreye neden olabilecek diğer mikroorganzimalar için de kolaylaştırıcı bir zemin oluşturacağını belirten Prof. Dr. Ali Acar sözlerini şöyle noktaladı:
“Grip açısından risk grubundaki kişiler aynı zamanda gribin en önemli komplikasyonu ve griple ilişkili ölümlerin en önemli nedeni olan pnömoni (zatürre) açısından da risk taşıyor. Zatürre, özellikle 50 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan bireyler için ciddi ve ölümcül olabiliyor. 65 yaş üzerindekiler, diyabet, akciğer hastalıkları ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar, kanser, HIV, AIDS gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve bakımevinde yaşayanlar zatürre aşısı olmalıdır. Grip ve zatürre aşıları erişkinlerde iki farklı anatomik bölgeye (sağ ve sol kol) uygulanması koşulu ile aynı gün ve aynı seansta yapılabiliyor. Unutulmamalıdır ki aşı olmak, toplum sağlığını korumanın temelidir.”
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Pelin Yüksel Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Grip, sonbahar ve kış aylarında birçok insanı etkiler. Grip aşısı olmak için en uygun dönem Kasım ayının başlarıdır.
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Ruhsal hastalıklar, Türkiye’de sağlık harcamaları ve hastalıkların görülme sıklığı bakımından ikinci sırada
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran Hangi takviyeyi nasıl kullanalım?