Afrodizyak Ne Demek?

Afrodizyak Ne Demek?

Dr. Dilek Uslu

Afrodi̇zyak Cinsel aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’ten türemiş bir kelimedir. Cinsel isteği, libidoyu arttırmak için güce sahip olan gıda, içecek, ilaç, kokulardır. Egzotik ve belli vücut parçalarını düşündüren besinler özellikle afrodizyak olarak kabul edilir.

Tarih boyunca birçok yiyecek cinsellikle ilişkilendirilmiştir. Afrodizyaklar bilimsel olarak araştırıldıkça cinsel yaşam üzerindeki etki mekanizmaları ortaya çıkmıştır.

 

Farklı coğrafi bölgelerde yetişen afrodizyak etkili yiyecekler tarih boyunca baştan çıkarıcı üne sahip olmuştur.

Avokado

Meksika'nın Milattan Önce 500 yılında yaşayan Aztek Uygarlığı' nda Avokado ağacına testis ağacı denmiştir. Avokado meyvesinin çift olarak ağaçta asılı olması ve şekil benzerliği erkek üreme bezi olarak adlandırılmasına sebep olmuştur. Avokado, seks hormonlarının üretimini teşvik eden  E ve B6 vitamini,  beta karoten ve magnezyum da dahil olmak üzere  cinsel sağlığın anahtarı olan çok yüksek bir besin konsantrasyonuna sahiptir. Kadınlarda yumurtlama ve erkeklerde sperm üretiminde rol oynayan folik asit açısından da zengin bir besindir.

Elma

Adem'le Havva'nın cennet bahçesinden kovulmasına sebep olan meyve elma olarak tasvir edilir. Her gün elma yiyen kadınlarda cinsel fonksiyon skorlarının yemeyenlere oranla daha iyi olduğu saptanmıştır. Elma içinde ki fitoöstrojenler, antioksidanlar ve polifenoller kadın cinsel sağlığını iyileştirir.

Çikolata

Kakao ve ondan türeyen çikolatada  heyecan ve esenlik duygusu uyandıran feniletilamin adlı bir uyarıcı vardır . Ancak çoğu araştırmacı, çikolatadaki bu maddenin miktarlarının arzu üzerinde ölçülebilir bir etki yaratamayacak kadar küçük olduğuna inanıyor.Her gün düzenli çikolata yiyen kadınlarda cinsel isteğin arttığı düşünülmüş ama bu sonucun çikolata yiyen kadınlarda yaş ortalamasının daha düşük olmasından ileri geldiği anlaşılmıştır.

Havuç

Ortadoğuda havuç erkek cinsel organı Phallusla ilişkilendirilerek cinselliği arttırıcı olarak tüketilmiştir. Havuç  erkeklerde sperm üretiminde, kadınlarda progesteron hormonu üretimininde rol oynayan A vitaminini yüksek oranda ihtiva eder.

İncir

Adem ile Havva'yı tasvir eden resimlerde cinsel organları incir yapraklarıyla örtülür. Antik çağlardan beri incir afrodizyak olarak bilinir. Güzelliği ve cinsel açıdan tutkulu yaşam tarzıyla tanınan Kleopatra'nın en sevdiği meyvenin incir  olduğu bilinir. Eski Yunanlılarda incir, aşkın sembolü olarak kabul edilir, hatta incirin içinin dişi cinsel organına benzediğine inanılırdı. Günümüzde Akdeniz Bölgesi'nde  kadın cinsel organının incir diye adlandırıldığı yerler vardır. İncir, antioksidanlar, flavonoidler, lif, B6 vitamini, A vitamini, C vitamini, E vitamini çinko ,potasyum ve kalsiyum ile yüklüdür ve kalp ve kan hücrelerinin işlevine yardımcı olan bir demir kaynağıdır. İçerdiği demir heyecan verici aktiviteler için enerjik hissetmenizi sağlayarak yorgunluğu önlemeye yardımcı olur. 

İstiridye

17. yüzyılda yaşamış çapkınlığıyla ün salmış olan yazar Casanova’nın her sabah cinsel gücünü korumak için 50 çiğ istiridye yediği söylenir. Erkekler her ejakülasyon yani boşalmada 2 mg çinko kaybeder. İstiridye çinko deposu ayrıca testosteron yapımını uyaran amino asitleri içerir. Omega 3 yağ asitlerince zengindir, omega 3 yağ asitlerinin kan akışını cinsel bölgede de iyileştirerek erkek testis fonksiyonunu ve semen volümünü arttırıcı etkileri vardır. Bozuk  istiridye tüketmek ciddi besin zehirlenmelerine sebep verebilir bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.

Karpuz

Antik Mısır'da kral mezarlarında karpuz resimleri vardır. Erkeklerin doğal viagrası da denilen karpuz bol miktarda sitrülin içerir.  Sitrülinin arginine çevrilmesiyle kan damarlarını genişleterek ereksiyonu sağlar. 

Kuruyemişler

Badem, kaju, Brezilya cevizi ve fındık gibi kuruyemişler, vücuttaki nitrik asit üretimini artıran L-Arginin amino asitleri bakımından zengindir. L-Arginin  seks hormonlarının üretimini artırarak cinsel sağlığı olumlu yönde etkiler.

Mesir Macunu

Dünyanın en karışık törensel afrodizyak yapımı Osmanlı’da 1527 de Merkez Efendi tarafından ilk kez yapılmıştır, içinde 41 çeşit baharat vardır. Geleneksel olarak  21 mart bahar ekinoksunda nevruzda yapımına başlanan mesir macununun  faydasını görmek için 40 gün düzenli kullanmak gerektiği bilinir. Mesir Macunu, kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel bilgiler doğrultusunda ritüellerle yapılır.  Mesir macunu; anason, çörek otu, hardal tohumu, Hindistan cevizi, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, ravent, safran, sakız, tarçın, vanilya, yenibahar, zencefil, havlıcan, portakal kabuğu, sinameki, rezene gibi bitki ve baharatlarla hazırlanır. 

Muz

Muz testosteron sentezine yardımcı olan harika bir potasyum kaynağıdır. Testosteron hem erkeklerde hem de kadınlarda sentezlenir. Düşük testosteron düzeyleri libidonun azalmasına sebep verir.

Nar

Nar Hititlilerde üremenin sembolü olarak görülmüştür. Antalya'nın tarihi beldesi Side'nin  anlamı nar meyvesidir. Tarih boyunca bu çok taneli meyveye büyük değer verilmiştir. Günümüzde de bereket sembolü olarak nar şeklindeki objeler evleri süsler. Yapılan araştırmalar narın atardamarda oluşan iltihaplanmayı ve plakları azaltmak ve cinsel organlar da dahil olmak üzere vücudunuzun tüm bölgelerine daha fazla kan akışı sağlamaya yardımcı olmak için önemli olan antioksidanlarla dolu olduğunu göstermektedir. Nar suyunun sertleşme bozukluğuna yardımcı olabileceğini öne süren bazı çalışmalar vardır.

Safran

Safran kralların baharatı olarak bilinen özel olduğu kadar da pahalı bir baharattır. Safran libido ve erojen bölgeleri uyaran nörotransmitterleri etkileyerek şehveti arttırır. Bazı araştırmalar safranın hem erkeklerde hem de kadınlarda antidepresanların neden olduğu cinsel işlev bozukluğunu iyileştirebileceğini gösteriyor.

Üzüm

Kırmızı üzüm resveratrol içerir. Resveratrol doğal olarak oluşan oldukça güçlü bir antioksidan olan  polifenoldür. Kırmızı şarapta resveratrol içerir, ama fazla alkol tüketiminin cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açtığı ve bağımlılık riski olduğu unutulmamalıdır. Fıstık, yaban mersini ve kızılcık da resveratrol içerir;  en çok kara dutta bulunur. Kadınların erojen bölgelerine kan akışını ve kayganlaşmayı arttırır.

Vanilya

İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth'in vanilya kokulu parfümler kullandığı ve XV . Luis’in meşhur sevgilisi Markiz Pompadour' un cinsel arzusunu arttırmak için vanilyalı yiyecekler tükettiği bilinir. Erkek sıçanlarda yapılan deneyler düzenli vanilya eklenmesinin afrodizyak etkisini kanıtlamıştır. Vanilya kokusu ise merkezi sinir sistemini harekete geçirerek duyguların daha yoğun hissedilmesine katkıda bulunur.

Sağlıklı cinsel yaşam için besinlerin rolü nedir?

Doymamış yağlardan yüksek beslenme ile erkeklerde sertleşme güçlüğü sıklığı arasında  ilişki bulunur. Araştırmalar çoğunlukla sebze, meyve, kepekli tahıllar ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar içeren  Akdeniz diyetiyle beslenmenin kadın ve erkekte cinsel fonksiyonları düzelttiğini göstermiştir. 

Fast food ürünler tercih etmemek, aşırı tuz tüketmemek, şekerden uzak durmak, sigara içmemek  hipertansiyonun düşmesine, lipid profilinin, kan şekeri düzeyinin ve insülin düzeyinin normal sınırlara gelmesine yardımcı olur. Daha aktif sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek sadece daha sıhhatli olmanızı sağlamaz  aynı zamanda daha seksi görünmenizi ve hissetmenizi de sağlar.

Cinsel yaşamınızı sadece afrodizyak besinleri tüketerek değil sağlığınıza zararlı yeme alışkanlıklarınızı değiştirerek iyileştirebilirsiniz.

Sevgiyle  kalın …

Dr. Dilek Uslu

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Cinsel Tıp Uzmanı

 

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.