Güneş Alerjisi ve Belirtileri

Güneş Alerjisi ve Belirtileri

Güneş Alerjisi Nedir, Güneş Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bazı kişiler ciltlerinin hassas yapısından dolayı güneş ışığına maruz kaldıklarında çeşitli alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu durum güneş ışığı alerjisi olarak adlandırılır. Güneş alerjisi bulunan kişiler doğrudan güneş ışığında kaldıktan sonra ciltlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kabarıklık ve döküntü görülür. Birçok kişi güneşte uzun süre kaldıktan sonra güneş yanığı olabilir. Ancak güneş yanığından farklı olarak güneş alerjisi nadir görülen bir sağlık sorunudur.Güneş yanığı, çoğunlukla açık tenliler olmak üzere kişilerde uzun süre güneşte kalma sonucunda 12 ila 48 saat içinde deride ağrı, kızarıklık ve su toplaması şeklinde görülür. Geçici olan bu durum güneşe yine uzun süre maruz kalındığında ortaya çıkabilir. Diğer taraftan güneş alerjisi yaşayan kişiler semptomları 5-10 dakika gibi oldukça kısa bir sürede ya da birkaç gün içinde yaşayabilir. Güneş ışınlarına direkt maruz kalan bu bireylerde güneş lekeleri de görülebilir.Güneş alerjisinin en sık görülen şekli, polimorfik ışık patlamasıdır. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, yanma hissi ile birlikte kaşıntılı kızarık kabarıklıklar, deri döküntüsü veya su kabarcıkları olarak ayrılan semptomlardan bir ya da birkaçının aynı anda görülmesidir.Bazı kişilerde güneş alerjisi genetik nedenler sonucu veya çevresel faktörlerin tetiklemesi ile görülebilir. Bununla birlikte tedavi de kişiden kişiye değişir. Hafif güneş alerjisinde tedavi ihtiyacı görülmezken şiddetli vakalarda ilaç tedavisi uygulanabilir. Aynı zamanda şiddetli güneş alerjisi olan kişilerin güneşten korunmak adına çeşitli tedbirler alması da gerekir.

Güneş Alerjisinin Çeşitleri Nelerdir?

Güneş alerjisinin farklı türleri bulunur. Bunlardan ilki ve en yaygın görüleni polimorfik ışık patlaması, diğer adıyla polimorfik ışık erüpsiyonudur. Bu güneş alerjisine sahip kişilerin cildinde güneş ışığına maruz kaldıktan birkaç saat sonra kızarık şişlikler, su kabarcıkları ve döküntülerden biri ya da birkaçı görülebilir.Bir diğer güneş alerjisi türü ise fotoalerjik reaksiyondur. Bu güneş alerjisi türü, cilde uygulanan bir kimyasalın güneş ışığı ile reaksiyona girmesi sonucu oluşur. Bu kimyasal; makyaj malzemesi, ilaç, parfüm veya güneş kremi olabilir. Güneşe maruz kalınan sürenin birkaç saat ya da birkaç gün sonrasında semptomlar görülmeye başlanır.En nadir görülen güneş alerjisi ise güneş ürtikeridir. Güneşe birkaç dakika maruz kalındığında dahi ciltte büyük, kaşıntılı ve kırmızı şişlikler ortaya çıkar. Semptomlar hafif ya da şiddetli şekilde görülebilir.

Güneş Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Güneş alerjisinin nedenleri henüz net olarak bilinmemekle birlikte çoğunlukla genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Bunun yanı sıra çevresel faktörler de zaman zaman güneş alerjilerine yol açabilir. Kullanılan ilaçlar, kimyasallar ya da kişinin sağlık durumu, cildi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir.

Güneş Alerjisinde Risk Faktörleri Nelerdir?

Güneş alerjisi; her yaştan, her cinsiyetten ve her ırktan kişiyi etkileyebilir. Bazı türler açık tenli kişilerde yaygın görülürken bazıları koyu tenli kişilerde daha yaygındır. Dolayısıyla güneş alerjisinde risk faktörleri çeşitlilik gösterir. Eğer kardeşlerden ya da ebeveynlerden birinde güneş alerjisi varsa güneş alerjisi olma riski yüksektir. Eğer kişide farklı bir deri hastalığı daha varsa güneş hassasiyeti yüksek olabileceği gibi güneş alerjisi riski de yükselir.Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da güneş alerjisi riskini artırabilir. Antibiyotikler, hormon düzenleyiciler, kolesterol düşürücüler gibi pek çok farklı ilaç bu etkiyi gösterebilir. İlaçlar dışında bazı kimyasallar da bu riski artırır. Bazı ciltler kimyasallar karşısında hassasiyet gösterdiğinden güneş alerjisi belirtileri tetiklenebilir.

Güneş Alerjisinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Güneş alerjisinden korunmak için birtakım önlemler alınarak hassasiyet veya semptomların etkisi azaltılabilir. Alınabilecek önlemlerden ilki güneşin zararlı ışınlarından korunmaktır. Bunun için yaz aylarında sabah 10.00 ile öğleden sonra 16.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarıda bulunulmamalıdır. Bu saatlerde dışarı çıkılması gerektiği takdirde deri koyu renkli ve sık dokunmuş kıyafetlerle kapatılmalıdır. Şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanımı da güneşten korunmayı sağlayacağı için kullanılması büyük fayda sağlar. Kıyafet ve aksesuarlara rağmen açıkta kalan bölgeler için güneş koruma ürünleri gerekir.

Güneş Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Güneş alerjisi olan bir kişi tedavi için öncelikle tedbirleri uygulamalıdır. Ancak ciltte semptomlar görülmeye başlandığında bir sağlık uzmanına başvurulması gerekir. Semptomların şiddetine göre çeşitli ilaçların kullanılması önerilebilir. Bunun yanı sıra belirli bir süre boyunca kişinin güneş ışığına maruz kalmaması da tavsiye edilebilir.

 

 

https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/17979/gunes-alerjisi-nedir-belirtileri-teshisi-ve-tedavisi#gunes-alerjisi-nedir-gunes-alerjisinin-belirtileri-nelerdir

DİĞER HABERLER
Reçetede Aralıklı Oruç
Kaliteli Uyku Önerileri
Düzenli Adet Döngüsü
Kutlu Olsun
Kırık Kalp Sendromu Nedir?
Reçetede Diz Kireçlenmesi
Kuru Meyveler
Çocuklarda Güneş Çarpması
EczacınınSesi MobilApp hep cebinizde!
’Reçete’de’ Uyku Apnesi
Böcek Isırıklarına Dikkat
Maymun Çiçeği Varyantı
’Reçete’de’ Yaşlılıkta Sağlık Rehberi
Diyabetik Retinopati
İshal Vakalarında Artış
Her Mutsuzluk Depresyon Değildir
Artan İshal Vakalarına Dikkat!
Bromelain Faydaları ve Kullanım Alanları
Bel Fıtığı
Eyyam-ı Bahur Uyarısı
Islak Mayo Mantarı Getiriyor
Astım Hastalarının Dikkatine!
’Reçete’de’ Varis
Onları Unutmayalım
Reçete Yeni Bölüm
Alerji Salgını
Isı Stresi Uyarısı
Yüksek Tansiyon Hastalarına Uyarı
Sıcak Havalara Dikkat!
’Reçete’de’ Yeni Bölüm

En Çok Okunanlar


İshal Vakalarında Artış

İshal süresinin uzadığı vakalar, ishalde kan varsa, ateşleri varsa bu hastanın mutlaka tetkik edilmesi lazım

Diyabetik Retinopati

Prof. Dr. Tansu Erakgün, görme kaybı nedenleri arasında en sık rastlanan Diyabetik Retinopati hastalığının tedavisinde erken tanının önemli olduğunu söyledi.

Maymun Çiçeği Varyantı

Türkiyede, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız dedi.

Böcek Isırıklarına Dikkat

Yaz aylarında açık havada fazla saatler geçirdiğimiz için sinek ve böcek sokmaları çok daha sık görülüyor.