Alerji Salgını

Alerji Salgını

'Son 10 yılın alerji salgını: Besin alerjileri, giderek artıyor'

Son yıllarda besin alerjisinin giderek arttığını söyleyen Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Son 10 yılın alerji salgını olarak besin alerjilerini adlandırıyoruz. Alerjik şok, yani anafilaksi son 10 yılda 7 kat arttı, giderek de artmaya devam ediyor" diyerek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Nacaroğlu, yaz aylarında açık alanlarda ve restoranlarda yemek yerken, alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Anafilaktik şokun, bağışıklık sisteminin alerjen maddeye aşırı tepki göstermesi durumu olduğunu ve bu durumun çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, adrenalin otoenjektörünün hayat kurtarıcı olabileceğini söyledi.

"ALERJİK ŞOK SON 10 YILDA 7 KAT ARTTI"

Alerjik şoka karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nacaroğlu, "Anafilaksi, alerjik şok en ciddi reaksiyonlardan biridir. Vücudumuzun ilaç, besin, arı gibi venomlara karşı anormal, abartılı bir bağışıklık sistemi yanıtı vermesiyle ortaya çıkar. Dudaklarda kızarıklık, ciltte kabarıklık, nefes almada güçlük, öksürük, hırıltı, kalp çarpıntısı, tansiyon düşmesi ve kalp durması gibi ölümcül reaksiyonlar görülebilir. Bu durumda adrenalin otoenjektörünün taşınması hayati önem taşır" dedi.

"SON 10 YILIN ALERJİ SALGINI: BESİN ALERJİLERİ"

Besin alerjilerinin giderek arttığını belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, "Açık alanlarda ve açık büfelerde beslenme, besin alerjilerinde kazara karşılaşma riskini artırıyor. İşlenmiş ve genetiği değiştirilmiş besinlerin, tatlandırıcı ve koruyucu maddelerin kullanımı, sezaryen doğum ve antibiyotik kullanımı bağırsaktaki iyi bakteri çeşitliliğini azaltarak besin alerjisini artırıyor" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Nacaroğlu ayrıca, yüksek konsantrasyonda deterjan kullanılan bulaşık makinelerinin de besin alerjilerini artırabileceğini belirtti.

"ALERJİK ŞOK MAALESEF ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR"

Prof. Dr. Nacaroğlu, özellikle yer fıstığı alerjisinin ABD ve İngiltere’de yaygın olduğunu ve anafilaktik şoka neden olabileceğini belirtti. Besin alerjilerinin son 10 yılda ciddi şekilde arttığını ve anafilaksinin 7 kat daha fazla görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Nacaroğlu, bağırsaktaki canlı bakterilere dikkat edilmesi, sezaryen doğumdan ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini söyledi. Besin alerjisi olan çocukların diğer çocuklar arasında kazara maruz kalmamaları için ebeveynlerin ve çocukların bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nacaroğlu, "Alerjik şok, maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Adrenalin otoenjektörlerini mutlaka yanlarında taşısınlar" dedi.

 

https://www.cumhuriyet.com.tr/saglik/uzmanlar-uyariyor-son-10-yilin-alerji-salgini-besin-alerjileri-2229813?utm_medium=KategoriSayfasi&utm_source=KategoriSayfasi

DİĞER HABERLER
Reçetede Aralıklı Oruç
Kaliteli Uyku Önerileri
Düzenli Adet Döngüsü
Kutlu Olsun
Kırık Kalp Sendromu Nedir?
Reçetede Diz Kireçlenmesi
Kuru Meyveler
Çocuklarda Güneş Çarpması
EczacınınSesi MobilApp hep cebinizde!
’Reçete’de’ Uyku Apnesi
Böcek Isırıklarına Dikkat
Maymun Çiçeği Varyantı
’Reçete’de’ Yaşlılıkta Sağlık Rehberi
Diyabetik Retinopati
İshal Vakalarında Artış
Her Mutsuzluk Depresyon Değildir
Artan İshal Vakalarına Dikkat!
Bromelain Faydaları ve Kullanım Alanları
Bel Fıtığı
Eyyam-ı Bahur Uyarısı
Islak Mayo Mantarı Getiriyor
Astım Hastalarının Dikkatine!
’Reçete’de’ Varis
Onları Unutmayalım
Reçete Yeni Bölüm
Alerji Salgını
Isı Stresi Uyarısı
Yüksek Tansiyon Hastalarına Uyarı
Sıcak Havalara Dikkat!
’Reçete’de’ Yeni Bölüm

En Çok Okunanlar


İshal Vakalarında Artış

İshal süresinin uzadığı vakalar, ishalde kan varsa, ateşleri varsa bu hastanın mutlaka tetkik edilmesi lazım

Diyabetik Retinopati

Prof. Dr. Tansu Erakgün, görme kaybı nedenleri arasında en sık rastlanan Diyabetik Retinopati hastalığının tedavisinde erken tanının önemli olduğunu söyledi.

Maymun Çiçeği Varyantı

Türkiyede, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız dedi.

Böcek Isırıklarına Dikkat

Yaz aylarında açık havada fazla saatler geçirdiğimiz için sinek ve böcek sokmaları çok daha sık görülüyor.