B7 Vitamini - Biotin - H Vitamini

B7 Vitamini - Biotin - H Vitamini

Biotinin sentezi 1943’de yapılmıştır.

Sıcanlara, tek hayvansal protein kaynağı olarak çiğ yumurta akı verildiğinde, zayıfladığı ve derilerinin bozulduğu gözlemlenmiştir. Çiğ yumurta akında bulunan avidin adlı maddenin ''biotin''i bağlama yeteneğinde olduğu anlaşılınca bu hayvanlara biotin verilmiş ve deri belirtilerinin silindiği görülmüştür.

Bunun üzerine biotine deri vitamini anlamına gelen (almanca deri=haut) H vitamini denmiştir. Yumurta pişirilirse avidin denature olur ve biotini bağlama yeteneği kalmaz.
 
Biotin doğada yaygın olarak bulunan, mayaların ve bakterilerin yaşaması için şart olan, çok az miktarlarda bile etkisini gösterebilen bir vitamindir.

Birçok enzim sistemlerinde ko-enzim olarak rol oynar.
 
Biotin suda ve etil alkolde çözünür. Eter ve kloroformda çözünmez. Isıya karşı dayanıklıdır.

1942 yılında gönüllü insanlara diyetin %30’u yumurta akından oluşan bir besin düzenlenmesi ile biotin eksikliği oluşturulmuştur.


Bu insanlara biotin dışında diğer bütün vitaminler verildiği halde yorgunluk, iştahsızlık, depresyon, nöröpati, hiperkolesterolemi, anemi ve deride pullanma görülmüş, bunlar ancak biotin verilerek düzelmiştir.

Erişkin insanda biotin eksikliği başta tek tük vakalarda bildirilmiştir.

Bu vakaların biri yalnız yumurta akı ve kırmızı şarap içerek yaşayan bir insanda görülen ağır bir dermatli bir vaka, diğeri ise 18 ay süre ile nazogastrik tüpten beslenen ve hergün 6 çiğ yumurta verilen bir vakaydı.
Bu vakada da kepekli bir dermatit ve saç dökülmesi görülmüştü.

Anne sütünde biotin inek sütünün üçte biri kadardır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde özellikle annenin beslenmesi de iyi değilse biotin tedavisine cevap veren kepeklenmeler görülebilir.

Sürekli çiğ yumurta ile beslenen ve bunu alışkanlık haline getirmiş bir insanda görülen karaciğer sirozu, siroz patogenezinde biotin eksikliğinin rolü üzerinde durulmasına yol açmıştır.

Bu örnekler dışında, biotin doğada çok yaygın olarak bulunduğu için ve bağırsakta bakteriler tarafından da sentez edildiği için eksikliği görülmesi çok sık olan bir vitamin değildir.
 
Doğuştan gelen ve çok nadir görülen bir hata olan propionil koenzim A karboksilaz ve beta-metilkrotonil karboksilaz eksiklikleri farmokolojik dozlarda biotin tedavisine iyi cevap verir.

Eksikliği

Uzun süre antibiyotik kullanan çocuklarda ve yetişkinlerde, Antikonvülzan ilaç kullanan epilepsi hastalarında, Fazla alkol tüketen kişilerde, Eemiliminde bozuklukluğu  olanlarda görülebilir.

Tırnak sertliğinin artması, seboreik dermatit gibi saç ve cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır.

RDA :   150 mcg

Günlük Kullanım Miktarı: 100 – 5000 mcg
 
Biotin; ciğer, yulaf (pişmiş), soya fasulyesi, yumurta, süt, tavuk, mantar, muzda bol bulunur.
 
Takviyelerde bulunan dozlarda bilinen bir toksisitesi yoktur.


Tek bir B vitaminin yüksek dozlarda alınması, diğer B vitaminlerinin seviyelerini düşürür. Eğer yüksek dozlar gerekiyorsa, ya multivitamin ya da B kompleks takviyesi ile birlikte kullanılmalıdır.

 

Ecz.Nurdan ŞAHİN/Eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.