Çağımızın hastalığı: MİGREN

Çağımızın hastalığı: MİGREN

 

Ecz. Esra Haneci Gerçeker 

BEN BÖYLE BAŞ AĞRISI GÖRMEDİM!!??

Benim maviş gözlü mini minnacık bir babaannem vardı. Sonradan babaanne.. Eşimin babaannesi olur kendisi.. Kib

arlık, naiflik, canı baldan tatlı olmak kelimelerini internette arayın bir deneyin, görsellerde ilk sırada..

Kendisiyle tanışıklığımız 4 yıl sürdü maalesef ama aklımda kafasına sıkı sıkı sardığı eşarp ve baş ağrısıyla bir

likte kıyamete verilen start; İsrafil'in Sur'u üflemesi..

 

Çağımızın hastalığı: MİGREN

Klasik baş ağrısından farklı olarak tedavisi mümkün nörolojik bir rahatsızlıktır ki son 10 yılda doktora başvurulan hastalıklar arasında ilk sıralardadır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla 3 kat daha fazla olan bu baş ağrısı zonklama şeklinde şakaklarda lokalize gelişir. Ataklar halinde gelen bu ağrı kiminde yılda 1-2, kiminde ayda 1-2 gerçekleşir ve babaannemle aynı fikirdeyseniz kesin böyle bir ağrı daha önce hiç görmemişsinizdir.. Baş ağrısından ayırmanın en önemli kriterlerinden biri de ağrıyla gelen bulantı kusma ışığa ve sese duyarlılık hallerinin gelişebilmesidir.

 

Peki neden ben?

Ailede migren hastası olduğunda migrene yakalanma olasılığımız %40 artıyor, yani genetik faktörler bu rahatsızlıkta da söz konusu. Bunun dışında duygu durum değişiklikleri, hormonal değişiklikler, kadınların regl dönemi süreçleri diğer etkenlerden..

 

Tabii ki migren teşhisi koymak bu kadar kolay değil, uzman doktor kontrolünde uzun bir süreç gerektirir. Bazen sağ ya da sol tarafta daha fazla olmak kaydıyla bu şiddetli başağrısı göz, gözün arka tarafı, boyun ve kulak arkası, şakaklara lokalize gelişebilir. Yatak istirahatinin şart olduğu bu durumlara depresif ruh hali, konsantrasyon-dikkat azalması, düşüncede yavaşlama, ışık ses koku duyarlılığı, uyuma ve aşırı tatlı yeme isteği eşlik edebilir. Bu yüzdendir ki migren hastaları çok gürültülü ışıklı ortamlara giremez, yoğun parfüm kokusundan rahatsız olur.

 

Migreni neler tetikler?

Öğün atlamak ya da geciktirmek, yeterince su içmemek, uyku düzeninin bozulması(çok veya az uymak gibi),uzun yolculuklar, yoğun egzersiz hatta yapılan çalışmalara göre bazı yiyecekler bile migreni tetikleyebilir. Nedir bunlar?

Peynir, çikolata, bakla, sakatatlar, asitli içecekler, alkol, incir, muz, kuru üzüm..

 

 

Tedavisi yok mu ?

Tedavinin en önemli adımı teşhisin koyulmasıdır. Bunun için de genellikle bir beyin görüntülemesi alınarak migreni taklit edebilecek diğer hastalıklardan ayırt edilir. Eğer baş ağrıları seyrek ise ağrıyı kesmeye yönelik kriz tedavisi; sık ise koruyucu tedavi uygulanır. Koruyucu tedavi migren eşiğini yükseltmeye yönelik tedavidir. Uzman doktor kontrolünde kullanılan migren ilaçlarının düzenli ve bilinçli kullanılması çoğunlukla size migreni unutturur. Burada önemli olan nokta ağrıyı ilk hissettiğinizde ilacı hemen bol su ile almanızdır, bu ilaçlar gecikme kabul etmez!! Ağrıyı hissettiğiniz anda yapacağınız bir buz kompres de rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

 

Bunun dışında alın, şakaklar, ense ve boyun bölgesinden yapılan botoks uygulamaları yeni nesil migren tedavileri arasında yerini almıştır.

 

Migren tedavisi kişiye özeldir. Kişinin beslenme uyku hareket düzenini belirlemesi migren ataklarının yok olması için bazen tek başına bile yeterli olabilir.

 

Ve eczacınızdan son bir tüyo:

Şakaklara nane yağı uygulaması migren ataklarını önlemede ve geçirmede etkili sonuçlar vermektedir.

Beslenmeye gelirsek de ; iyi gelen yiyecekler arasında deniz ürünleri; ıspanak, kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri söyleyebilirim.. Artık Karadenizliler diye mi bilmem ama babaannem de çok yerdi, eskilerin hele de benim kibar babaannemin bir bildiği vardır değil mi?

 

Sağlık ve mutlulukla kalın..

 

 

 

 

 

Ecz. Esra Haneci Gerçeker

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.