’Reçete’ / Meme Kanseri
Bu bölümde, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ekmel Tezel ile meme kanseri hakkında en çok merak edilenleri konuştuk.
Ecz. Hilal Nesrin Elbir
Çoğumuz herhangi bir psikiyatrik ya da nörolojik problemle karşılaşmadığımız sürece, sağlıklı bir beyne sahip olduğumuzu düşünürüz. Görmediğimiz ama yaptığımız her şeyle ilgili olan bu organımızın bakımı ve sağlığı ile ilgili çok ciddi sorumluluğumuz olduğunu bilmeliyiz. Odaklanma, düşünme, planlama, hatalardan öğrenme, zorlayıcı ve baskıcı olma, sık sık geç kalma, erteleme, idrak eksikliği, kendini akışa bırakma, iyi ilişki kurma, iştah, libido, endişeli ve takıntılı olma, tırnak yeme, deri soyma, dili anlama, kullanma, hatırlama, ritim ve çok daha fazla durumu beynin belli bölümleri yönetmektedir, insan kendi durumunu okuyabilir ve nerelerde eksik olduğunu tanımlayabilirse, belki de bazı duygu durumlarının sadece kişilik özelliği olmadığını fark edebilir. Beynin hangi kısımlarının hangi bölümleri kontrol ettiğini bilmek anatomi konusu olabilir, ama unutmayın beyniniz doğru çalışırsa, siz de doğru çalışırsınız, beyninizde sıkıntı varsa, siz de yaşamınızda sıkıntı yaşarsınız...
İnsanların pek çoğuna, hekimlerin de bir kısmına göre dengeli beslenilmesi halinde besin tamamlayıcılarına gerek yoktur. F
akat bugüne kadarki gözlemlerimiz, hiç kimsenin dengeli beslenmeyi bilmediği yönündedir. Engelleme ve tamamlama adına kullanılabilecek, özellikle beyin sağlığı üzerine etkili takviyelerden bahsetmek istiyorum;
COENZİM Q10➡ubiquinon olarak da bilinen Coenzim Q10, çok güçlü bir antioksidandır. Her yerde bulunan anlamına gelen "ubiquitous" kelimesinden gelir. Vücutta her hücrede bulunur, mitokondrinin içinde yaşar ve oksijeni kullanılabilir enerjiye dönüştürmeye yardım eder. En çok oksijen kullanan organlar olan kalp, kaslar, beyin, böbrekler ve pankreas için mitokondrinin, oksijeni enerjiye dönüştürmesi çok önemlidir. Son dönemlerde, migren ve Parkinson’da Coenzim Q10 kullanımı ile başarılı sonuçlar alınmıştır.
ACETYL-L CARNITENE➡Zihnen odaklanmayı geliştirir, enerjiyi çoğaltır ve yaşlanmayı yavaşlatır. Hafıza, odaklanma ve öğrenme için gerekli olan nöron ileticileri seviyeleri artırdığı, yetersiz beslenme ve stresin sebep olduğu beyin hücrelerine yapılmış zararı tamir ettiği gözlemlenmiştir.
OMEGA3 YAG ASİTLERİ➡Özellikle soğuk sulardaki balıklarda ve diğer deniz yaşamındaki plankton ve krillerde bulunan yağlardır. En çok çalışılan balık yağlarının ikisi EPA ve DHA dır. Özellikle DHA beyinde ve retinada olmak üzere, hücre zarının hayati parçasıdır. DHA fetüs, çocuk ve yaşam boyunca normal beyin fonksiyonunu sürdürmek için gereklidir.
GINGKO BILOBA➡Hafıza ve konsantrasyonu geliştirme yeterliliği için bilinen güçlü bir antioksidandır.
L-THEANINE➡Doğal olarak en çok yeşil çay bitkisinde bulunan bir aminoasittir. Serotonin ve dopamin konsantrasyonunda belirgin artma ürettiği, gevşemeyi sağladığı ve duygusal stresten kurtulmaya yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
B VİTAMİNLERİ➡Sinir sistemi fonksiyonlarında önemli rol oynar. Beynin, mizacı ve düşünmeyi etkileyen nöron ileticilerini sentezlemesine yardım eder. Nöron sağlığı için zaruridir.
ALPHA-LIPOIC ASIT➡ C ve E vitaminlerinin ve bek çok antioksidanın gücünü artıran bir antioksidandır. ALA serbest radikallerin zararından korumak için beyne girebilen küçük bir moleküldür. Beyni riske sürükleyen hastalıklardan bazılarını engellemeye yardım eder. Kırk yaşın üstündeyseniz, bunama, diğer hafıza problemleri, kanser ya da felç riskiniz varsa ALA almayı düşünebilirsiniz.
C-VİTAMİNİ➡ Norepinefrin adı verilen nöron ileticisi sentezinde önemli rol oynar, nöron ileticileri beyin için önemlidir ve mizacı etkiledikleri bilinir.
5-HTP➡Beyindeki serotonin seviyesini artırır, odaklanma ve konsantrasyonu destekler.
VALERIAN➡Hafif sakinleştirici, yatıştırıcı, kas gevşetici ve endişe giderici özellikleriyle kullanılmıştır. Günlük durum stresini sıklıkla yaşayan insanlarda, performans endişesi olanlarda, endişe bozukluğunun pek çok türünde yardımcı olduğu görülmüştür.
**Tamamlayıcıları kullanmadan önce, gebelik ve emzirme durumu, kanama durumu, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, diyabet ve kronik hastalık öyküsü ile ilgili eczacınızı bilgilendiriniz
Ecz. Hilal Nesrin Elbir
Bu bölümde, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ekmel Tezel ile meme kanseri hakkında en çok merak edilenleri konuştuk.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun.
Ramazan, manevi bir arınma süreci olarak benimsense de, uzun saatler süren açlık ve susuzluk, özellikle sıcak iklimlerde yaşayanlar için fizyolojik bir sınav haline gelebilir.
Teksas eyaletinde artan kızamık vakalarının yanı sıra, bu yıl dokuz farklı eyalette de kızamık vakaları rapor edildi.
Kanser Nasıl Tanınır
Hamilelik, kadın vücudunda birçok fiziksel ve hormonal değişikliğe neden olan özel bir süreçtir.