Bahar alerjisine dikkat
Tedavi edilmediğinde astıma dönüşebilen bu rahatsızlığa karşı alınacak önlemler, hastalığın daha hafif seyretmesine yardımcı olabiliyor.
İnfluenza Salgınından Korunmak İçin Uyarı
Son zamanlarda influenza vakalarında artış yaşandığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, “Bu hastalıkların bulaşında kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve 3 yaş altı çocuklar yüksek risk grubunda. Başta risk grubunda olanlar, henüz gribe yakalanmamış kişiler aşı yaptırabilir ve mutlaka maske takmalıdır” dedi.
Son yıllarda süregelen salgınlardan sonra günlük hayata maskeler dâhil oldu. Covid-19’un yaygınlaştığı ilk yıl maske takmak tüm dünyada zorunluyken daha sonra kullanım esnekleşti ve kişi tercihine bırakıldı. Ancak uzmanlar şu sıralarda Covid-19’un dışında da influenza virüslerinden olan H1N1’de artış yaşandığı ve hastalıktan korunmak adına maske takmanın önemini vurguluyor.
YAŞLILAR, HAMİLELER, KRONİK HASTALIĞI OLANLAR VE BEBEKLER RİSK ALTINDA
Konu hakkında uyarılarda bulunan İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzm. Dr. Özkan Akyol, “Salgın hastalıklar yıllardır hayatımızdaydı fakat bulaş oranı bu kadar yüksek ve yıpratıcı şekilde seyretmiyordu. Gözlemlediğimiz ve tedavi ettiğimiz vakalara , daha erken başlaması gereken bazı mevsimsel hastalıklar Aralık ayında pik yaptı. Bu hastalıkların bulaşında kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve 3 yaş altı çocuklar yüksek risk grubunda yer alıyor. Bir diğer grip risk grubu ise grip aşısı olmamış kişiler. Henüz gribe yakalanmamış kişiler aşı yaptırabilir ve mutlaka maske takmalıdır; belirti taşıyanlarla aynı ortama girmekten kaçınmalıdır” diye konuştu.
MASKE KULLANIMI ÖNEMLİ
Şu an influenza virüslerinden olan H1N1’de de bir salgın yaşandığını söyleyen Uzm. Dr. Akyol, “Bu hastalıkların bulaşında kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve 3 yaş altı çocuklar yüksek risk grubundadır. Bu nedenle başta risk grubunda olanlar olmak üzere, henüz gribe yakalanmamış kişiler aşı yaptırabilir ve mutlaka maske takmalıdır” şeklinde konuştu.
cumhuriyetsaglik.com
Tedavi edilmediğinde astıma dönüşebilen bu rahatsızlığa karşı alınacak önlemler, hastalığın daha hafif seyretmesine yardımcı olabiliyor.
Yeni beslenme düzenine geçiş için önerilerde bulunan Bilge, şu tavsiyelerde bulundu:
Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun. Aileniz ve Sevdiklerinizle Birlikte Nice Bayramlara!
Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluyşan ağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür.
Argivit Bromelain Nedir? Bromelain’in Faydaları Nelerdir?
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Ayten Kayı Cangır