Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Tavsiye Edilir ?

Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Tavsiye Edilir ?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

Hamileliğin ertelenmesi noktasında pek çok geçerli sebep vardır. Kariyerinize daha çok odaklanmak isteyebilir ve o esnada ebeveyn olmayı düşünmeyebilirsiniz. Belki de uygun bir ilişkiniz yoktur ya da duygusal olarak hazır değilsinizdir. Sebep ne olursa olsun, aile kurma noktasında en uygun zamanı sadece siz belirleyebilirsiniz. Ne kadar sağlıklı olursanız olun yumurtalarınızın yaşlanıp etkisiz hâle geldikleri yaşı biyolojik saatiniz belirler. Biyolojik saatiniz ile hayat planlarınız arasındaki köprüyü kurmanın yollarından biri yumurta dondurma işlemidir. 

Yumurta Dondurma İşlemi Hangi Dönemde Yapılır?

Yumurta dondurma işlemi genellikle adetin ikinci günü başlanır, ancak zamanın kısıtlı olduğu ve adet başlangıcının beklenmeyecegi tedavi alacak olanlarda herhangi bir günde tedaviye başlayabiliriz.

Bu kontrollü Yumurta artirici tedavi de bazinilavlar kullanilarak yumurta sayisini artirma ve geliştirme amaçlanır  yaklaşık 10 gün sürer bu surede hastamizi 2-3 kere ultrasonla değerlendiririz. Yumurtalar olgun hale gelince çatlama iğnesi yapılarak yumurtalar sedasyon altında ağrısız bir işlemle ultrason eşliğinde toplanır ve laboratuvarda dondurularak saklanir. 

Yumurta Dondurma İşlemi Yumurtaya Zarar Verir Mi? Nasıl Dondurulur?

Hücrelerin dondurulması hücre ölümüne neden olmaz. Dondurma işlemi hücre içi moleküler hareketin ve hücre metabolizmasının kısa süreliğine durdurulmasıdır. Hücre ölümüne hücre içinde oluşan buz kristalleri neden olur. Mevcut dondurma tekniği ile (vitrifikasyon, camsılaştırma) hücre içi buz kristalleri oluşumu engellenerek hücreler sıvı azot içerisinde yıllarca canlılığını korur.

Ortalama 10-14 gün süren ilaç tedavisi  ile yumurtalıklar kontrollü bir şekilde uyarıldıktan sonra anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılır. Bu işlem sonrasında elde edilen  yumurta hücreleri yukarıda bahsedilen vitrifikasyon (hızlı) dondurma yöntemi uygulanarak dondurulur. Dondurma öncesi kişiden mutlaka izin formu alınmalıdır. Dondurma sebebini belirten belge ve raporlar forma eklenmelidir. Dondurulan gonad hücreleri  -196 °C’de sıvı nitrojen içeren saklama tanklarında kayıtları tutularak saklanırlar. Kayıt tutulurken mutlaka hangi doku veya hücrenin dondurulduğu, kime ait olduğu, sayısı, ve ne zaman dondurulduğu ayrıntılı olarak yazılmalıdır.

Bu İşlem Genel Olarak Şu Bireyler İçin Uygundur:

  • Gelecekte doğurganlık şansını sürdürmek için yumurtasını korumak isteyen kadınlar
  • Çocuk sahibi olmaya hazır olmayanlar
  • Aile öyküsünde erken menopoz olan kadınlar
  • Kemoterapi gibi tedavi gören kadınlar
  • Kemoterapi ve radyasyon tedavileri ile ilişkili komplikasyonları aşmak isteyen kadınlar
  • Yumurtalık kistleri gibi belirli sağlık sorunları olanlar

Yumurta Dondurma İşleminin Başarısı Oranı

Yumurta dondurma işleminin başarısı oranı dondurulan yumurta sayısına ve kullanılan tekniğe göre değişmektedir. 35 yaş altında 8-10 adet yumurta dondurulması önerilirken, 40 yaş üstünde daha fazla sayıda yumurtaya ihtiyaç olmaktadır.

 

 

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

Acibadem kozyatagi hastanesi tüp bebek merkezi direktörü 

 

 

DİĞER HABERLER
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!

En Çok Okunanlar


Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.