Uzmanlar Uyardı

Uzmanlar Uyardı

Uzmanlar uyardı: 'Kış mevsimi girmeden grip aşınızı olunuz'

Kış mevsiminin gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte grip vakalarında artışlar yaşanmaya başladı. Grip (influenza) hastalığına karşı uzmanlar, özellikle riskli kişilerde her yıl grip aşısının yenilenmesinin önemini vurguluyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Osman Kocabıyık, grip hastalığından korunmanın önemini vurgulayarak, "Grip aşısı her yıl Ekim ayından başlanarak Şubat ayına kadar yaptırılabilir. Hastalığı oluşturan virüs DNA yapısını sık sık değiştirdiğinden hastalık geçirenler bağışıklık kazanamıyor. Bu nedenle riskli kişilerde aşının her yıl yenilenmesi gerekiyor. Bağışıklık aşıdan iki hafta sonra ortaya çıkıyor ve koruyuculuğu yüzde 70 civarındadır" şeklinde uyardı.

Uzmanlar ülkede bulunan dört farklı influenza virüs tipini içeren inaktive (cansız) influenza aşısının, grip hastalığına yol açmadan koruma sağladığını belirtti. Bu aşının riskli gruplara, Sağlık Bakanlığının belirlediği sıra dahilinde ücretsiz olarak yapıldığını ve her branştan hekimlerce reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus karşılandığını ekledi.

 

KURALLARA UYULMADI VAKALAR ARTTI

Grip hastalığının Ekim ayından Nisan ayına kadar sürdüğünü söyleyen uzman, grip virüslerinin maske, mesafe ve izolasyon önlemleri nedeniyle son iki yılda fırsat bulamadığını, ancak bu yıl kurallara uyumun azalmasıyla grip vakalarında artış yaşandığını belirtti.

Özellikle kronik hastalığı olan kişilerde grip hastalığının daha ağır seyrettiğini vurgulayan Dr. Kocabıyık, "Grip, ani ateş yükselmesi, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürükle kendini gösterir. Kronik rahatsızlığı olan kişilerde ise çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir" şeklinde uyardı.

Grip hastalığının antibiyotikle tedavi edilmediğini belirten uzman, hastaların öncelikle istirahat etmesi ve destek tedavisi alması gerektiğini söyledi. Ayrıca, gripli kişilerin öksürük ve hapşırırken ağızlarını mendille veya kollarıyla kapatmaları ve sık sık ellerini yıkamaları gerektiğini hatırlattı.

Sonuç olarak, grip hastalığına karşı en etkili korunma yolunun grip aşısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, riskli gruplardaki bireylerin aşılarını düzenli olarak yenilemeleri gerektiğini söylüyorlar. Grip salgınlarının önlenmesi ve toplum sağlığının korunması için aşıların önemli bir rol oynadığını unutmamak önemlidir.

 

 

https://www.cumhuriyet.com.tr/saglik/uzmanlar-uyardi-kis-mevsimi-girmeden-grip-asinizi-olunuz-2123179?utm_medium=KategoriSayfasi&utm_source=KategoriSayfasi

DİĞER HABERLER
Herkes Aynı Tansiyon İlacını Kullanmamalı
Sıcak Çarpmalarında Artış Yaşanıyor
Sıcak Havalara Dikkat
’Güvenilir Adres: Eczane’
’Reçete’ / Radyoterapi Nedir?
’Reçete’ / Fibromiyalji Nedir?
Nabız Nedir? Kaç Olmalı?
Güneş Yanıklarına Dikkat !
’Reçete’ / Cinsellik Nedir? Nasıl Sağlıklı Yaşanır?
Anoreksiya Nervoza
Havuzlara Dikkat
KKKA Tehlikesi
Hastalık Değil Farklılık
’Reçete’ / Yüz Estetiği Rehberi
Kilo Vermek İçin Organlarınzdan Olmayın
Yaz Aylarında Diş Bakımı
Demans Nedir?
Aşırı Sıcaklara Dikkat
Kalp Hastaları Sıcak Havalarda Ne Yapmalı?
’Reçete’ / Diyabetik Ayak Nasıl Tedavi Edilir
Magnezyum Nedir
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun
Bel Ve Boyun Fıtığı
’Reçete’ / Sağlıklı Alışveriş Rehberi
Yaz Hastalıkları
Keneden Korunmanın Yolları
Kulak Tıkacı Kullanın
Doğal Sinüzit Spreyi
Zihinsel ve Fiziksel Performans Desteği
’Reçete’ / MS Hastalığı

En Çok Okunanlar


Havuzlara Dikkat

Özellikle kontrolsüz pH seviyelerine sahip havuzlarda yüzmenin, diş minesinde erozyona yol açarak hassasiyet, renk değişimi ve çürük riskini artırdığını belirtti.

Demans Nedir?

Demans (bunama) günlük yaşamı etkileyecek kadar ciddi bilişsel işlev kaybını tanımlayan genel bir terimdir

Yaz Aylarında Diş Bakımı

Yaz aylarında hem tatil hem de genelde açık havada olmamız nedeniyle ağız ve diş bakımı aksatılabilmektedir. Ancak dişlerdeki hassasiyet ve rahatsızlıklarda genelde bu dönemde artıyor.

Anoreksiya Nervoza

Gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirtti.

KKKA Tehlikesi

Kenelerin vücudu tek parça halindedir; ön kısımda konakçıya tutunup deriye sokulan ağız parçaları bulunur.