’Reçete’/ Bel Ağrıları
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Doç. Dr. Seçil Pervane Bel Ağrısı: Tedavi Nasıl yapılır?
Hangi Vitamin ve Mineralin Neye Faydası Var?
Vitamin ihtiyacı kişinin yaşına, cinsiyetine, hastalığına, bünyesine veya özel durumuna göre değişebilir. Ancak belirli hastalıkları ve hassassiyetleri olan insanların belirli vitamin ve minerallere ihtiyaç duyduğu da bir gerçek.
Vitamin ve mineraller sağlık için faydalıdır. Bazıları vücut tarafından üretilirken bazıları sadece dışarıdan alınabilir. Her vitamin ve mineralin faydası farklıdır. Vitamin içeren besinler tüketen kişilerin alacağı fayda da buna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Aynı şekilde mineral içeren besinler de farklı faydalar sağlar. Diyabet hastalarında özellikle E, C ve B grubu vitaminlerinin olumlu etkileri vardır. Her gün taze sebze ve meyve, tahıl ve et grubundan tüketilirse yetersizlik oluşmaz. Özellikle her öğünde C vitamin kaynağı besinlerin alınması gereklidir. B grubu vitaminlerin ise hap olarak alınması önerilir. E vitamini daha çok yeşil yapraklı bitkiler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar, fındık ve fıstık gibi sert kabuklu meyveler, tahıl taneleri ve kuru baklagillerde bulunur. C vitamin ise yeşil sebzeler, kuşburnu, turunçgiller, çilek ve domateste bulunur.
Selenyumun vücudumuza sağladığı faydalar:
Magnezyumun vücudumuza sağladığı faydalar:
Fazla kahve, çay, stres ve bazı ilaçlar magnezyum eksikliğine yol açar.
Demirin vücudumuza sağladığı faydalar:
Kalsiyumun vücudumuza sağladığı faydalar:
Kükürt, vücudun oksijen dengesini ve bağışıklık sistemini koruyarak, beyin fonksiyonlarının çalışmasını destekleyen bir mineraldir. Ayrıca B vitaminlerinin kullanılmasına yardımcı olan kükürt, bazı zararlı bakteriler üzerinde yok edici etkiye de sahiptir. Kalp-damar hastalıkları riskini de düşüren kükürt; havuç, soğan, sarımsak, kereviz, turp, lahana, ıspanak, muz, maydanoz, marul, patatesin yanı sıra kırmızı et, tavuk, balık ve yumurtada bulunur.
Bağışıklık sistemini destekleyici ve hastalıklara karşı direnci artırmada önemli görevleri olan birçok vitamin ve mineral vardır. Bunlardan bazıları A vitamini ve C vitaminidir. A vitamini; karoten, retinol; özellikle viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin destekleyicilerindendir. Ayrıca karotenlerin kansere karşı koruyucu etkileri olduğu da bilinir. Bu nedenle A vitamini yeterli miktarda alınmalıdır. A vitamini kaynakları; sarı-kırmızı-turuncu meyve ve sebzeler, karaciğer ve süttür. C vitamini ise bağışıklığın güçlendirilmesinde doğal bir rol oynar. Anti-viral ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Asıl işlevi ise bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Bunun yanında da kanserojen yapıların etkinliğini azaltmakta da önemli görevler alır. C vitamini kaynakları; sebze (koyu yeşil yapraklı) ve meyvelerdir. E, B6, B12 vitamini ve folik asit; bu yapılar hem antikorlar hem de hücre aracılı bağışıklık sisteminin önemli yapıtaşlarıdır.
Vücut direnç sistemini destekleyecek öneriler:
Sık değişen hava koşullarında, özellikle mevsim değişikliği sürecinde soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve komplikasyonları, sinüzit, bronşit gibi hastalıklar sıklıkla görülür. Bu dönemlerde vücut direncini yüksek tutmak gerekir. Doktor kontrolünde alınan vitaminler bağışıklığı güçlendirebilir. Bilinçsiz kullanım ise istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
Gereksiz yere alınan vitaminler çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bilinçsiz alınan vitaminler; kalp ve böbrek hastalıklarına, kabızlığa, kramplara, ciltte koyulaşmalara, pullanmaya, kafa içi basıncın artmasına, şiddetli baş ağrısına, görme problemine, kanda pıhtılaşmaya varan çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Vitaminlerin suda eriyen ve yağda eriyen vitaminler olmak üzere iki gruba ayrılır. B ve C vitaminlerinin suda eriyebildiği için vücudumuzda depo edilmesinin söz konusu olmadığını, bu nedenle eksiklikleri yağda eriyen vitaminlere göre daha sık görülür. Fazla tüketilmeleri vücutta birikim yapmadığı için çoğu zaman sorun oluşturmaz. Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K vitaminleri) fazla alındığında vücutta birikir ve kontrolsüz kullanıldığı zaman 'hipervitaminoz' denilen vitamin fazlalığına yol açar. Vitamin eksikliği kadar fazlalığı da bir sağlık sorunu haline dönüşür. Sağlıklı beslenmenin vitamin alımı için yeterlidir. Ek vitamin ihtiyacı ise doktor kontrolünde olmalıdır.
Gereksiz yere alınan vitaminlerin neden olduğu sorunlar:
Vitamin eksikliğinde karşılaşılan sorunlar:
https://www.acibadem.com.tr/hayat/hangi-vitamin-ve-mineralin-neye-faydasi-var/
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Doç. Dr. Seçil Pervane Bel Ağrısı: Tedavi Nasıl yapılır?
Bel Ağrısı Neden Olur? Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Grip Nedir? Grip Belirtileri Nelerdir?
Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı Nasıl Geçer, Neden Olur?
Kolon kanseri, kalın bağırsağın kolon adı verilen bir bölümünde başlayan hücre büyümesidir. Kolon, kalın bağırsağın ilk ve en uzun kısmıdır.