Reçetede Yeni Bölüm
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Sezcan Mümüşoğlu
Ecz. Selin Su Zeteroğlu
Ödem denilince akla ilk o geliyor: Bromelain faydaları ve kullanım alanları
Yaz ayları geldikçe eczanelerde de Bromelaine duyulan ilgi arttı. Bromelain özellikle ödemi (şişlik) azaltma yeteneği ile biliniyor ancak sadece bu kadarla sınırlı olduğunu düşünmek Bromelain’e haksızlık olur. Peki nedir bu Bromelain?
Bromelain, ananas meyvesi, sapı ve kabuğunda bulunan protein sindirici (proteolitik) özelliklere sahip bir enzimdir. Çok güçlü bir anti-inflamatuar olması sebebiyle de genellikle operasyonlar, cerrahi müdahaleler sonucu oluşan ödemi atmak ve iltihap durumlarının önüne geçmede çok etkilidir. Spor yaralanmalarından kardiyovasküler sağlığa kadar birçok alanda kullanılabilen Bromelainin kullanım alanlarına aşağıda göz atalım:
• Anti-inflamatuar Özellikler: Bromelain, iltihap ve şişmeyi azaltabilir, bu da artrit ve sinüzit gibi durumlar için faydalıdır.
• Sindirim Yardımı: Proteinlerin sindirilmesine yardımcı olarak bağırsak sağlığını iyileştirir ve sindirim sorunlarını hafifletir.
• Bağışıklık Sistemi Desteği: Bromelain, makrofaj adı verilen bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırarak, bu hücrelerin iltihaplı ve şiş dokuları temizlemesine yardımcı olabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabilir.
• Yara İyileşmesi: Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ile yaraların ve yanıkların daha hızlı iyileşmesini teşvik edebilir. Örnek olarak, spor yaralanmaları, burkulmalar veya diğer travmalar sonucu oluşan şişliklerin azaltılmasında bromelain etkili olabilir.
• Ağrı Giderici: Bromelain, kas-iskelet yaralanmalarında ağrıyı azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir.
• Kardiyovasküler Sağlık: Kan pıhtılarını önlemeye, kan basıncını düşürmeye ve genel kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Bromelain Formları
Bromelain taze ananastan alınabilmekle birlikte piyasada tablet, kapsül veya topikal tedavi için krem formunda bulunabilmektedir. Ek olarak kombine takviye için eklem sağlığı, sindirim sağlığı veya bağışıklık desteği için tasarlanmış takviyelerde diğer enzimler veya anti-inflamatuar ajanlarla birlikte bulmak da mümkündür.
Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Yan Etkiler
• Alerjiler: Ananasa alerjisi olan kişiler bromelain kullanmamalıdır.
• Kan Sulandırıcılar: Bromelain, kan sulandırıcı ilaçların etkilerini artırarak kanama riskini artırabilir bu sebeple kullanırken dikkatli olunmalıdır.
• Yan Etkiler: Olası yan etkiler arasında gastrointestinal rahatsızlık, ishal ve kalp atış hızında artış bulunur.
Özellikle altta yatan sağlık sorunları olanlar veya başka ilaçlar kullananlar için, bromelain içeren herhangi bir yeni takviye rejimine başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Sezcan Mümüşoğlu
Yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon, atardamarlarda kanın normalden daha yüksek basınçla akması sonucu kan basıncının olması gerekenden daha yüksek olması durumudur
Hatalı beslenme alışkanlıklarının ve obezitenin giderek yaygınlaşması nedeniyle kalp hastalıklarının son yıllarda görülme sıklığı 50 yaş altındaki kişilerde giderek artıyor.
Hastalıktan korunmada etkili bir aşının henüz geliştirilmediğini belirten Prof. Dr. Ali Acar, hastalıktan korunmada temel prensibin kişisel koruyucu önlemler olduğunu belirterek bu önlemleri açıkladı.
Erken teşhis kanser tedavilerinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu bağırsak kanseri için de geçerli. Bunun içinse dışkıda olabilecek herhangi bir kanama, kanseri teşhis etmede önem arz ediyor.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Funda Nuray Yalçın Fitoterapi: Hangi Bitki Ne İçin Kullanılır?