’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Pelin Yüksel Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Ecz.Sevde Gül ÇETİN
%99 ÖLDÜRÜCÜ, %100 ÖNLENEBİLİR OLAN KUDUZ HASTALIĞI
Kuduz Nedir?
Kuduz viral (virüs kaynaklı) bir enfeksiyondur. İnsanlarda ve diğer memelilerde beyin iltihabına neden olan tehlikeli bir virüstür.
Kuduz Nasıl Bulaşır?
Virüs, enfekte hayvanların tükürüğü yoluyla yayılır. Enfekte hayvanlar, başka bir hayvanı veya bir insanı ısırarak virüsü yayabilir. Nadir durumlarda, enfekte tükürük açık bir yaraya veya ağız, göz gibi mukoza zarlarına girdiğinde kuduz yayılabilir. Bu durum, enfekte bir hayvan cildinizdeki açık bir kesiği yaladıysa olabilir.
Kuduz Virüsünü Bulaştırabilen Hayvanlar Nelerdir?
Herhangi bir memeli hayvan, kuduz virüsünü yayabilir. İnsanlara kuduz virüsünü bulaştırma olasılığı en yüksek olan hayvanlar şunlardır:
Çok nadir durumlarda virüs, enfekte bir organdan doku ve organ nakli alıcılarına yayılmıştır.
Kuduz İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Kuduz Semptomları (Belirtileri) Nelerdir?
Tipik olarak, hemen hemen hiçbir semptom yoktur. Kuduz, vücudunuzda 1 ila 3 ay boyunca uykuda kalabilir. Doktorlar buna “kuluçka dönemi” diyor. Virüs merkezi sinir sisteminizden geçip beyninize çarptığında belirtiler ortaya çıkacaktır.
Bir şeylerin yanlış olduğunun ilk işareti ateştir. Genel olarak yorgun veya zayıf hissedebilirsiniz. Ayrıca yara bölgesinde ağrı, karıncalanma veya yanma hissedebilirsiniz. Virüs merkezi sinir sisteminize yayıldıkça, daha ciddi semptomlar geliştirirsiniz:
Zamanla bu semptomlar yerini komaya, kalp veya akciğer yetmezliğine ve ölüme bırakır.
Kuduz Aşısı?
Doktorlar rutin olarak kuduz aşısı önermezler. Bunun yerine, hastalığa neden olan virüsle çalışan laboratuvar personeli, veterinerler ve hayvan ısırığı alma olasılığı yüksek kişiler gibi kuduza maruz kalma riski yüksek olanlar için aşıyı önerirler. Bu bireyler düzenli aşı olabilirler. Diğer insanlar, bir hayvan ısırığından sonra virüse maruz kaldıktan sonra aşı olabilirler. Buna maruziyet sonrası profilaksi (koruma/önleme) denir.
Kuduz aşısı, kuduz virüsünün inaktive edilmiş veya zararsız bir versiyonunu içerdiğinden hastalığa neden olmaz. Vücutta kalan ve gelecekteki kuduz enfeksiyonlarına karşı korunmaya yardımcı olan antikorlar üretmek için bağışıklık tepkisini tetikler.
Klasik kuduz aşısı vücuda kuduz virüsünü tanımayı ve onunla savaşmayı öğretir. Bu aşı, 0. gün, 3. gün, 7. gün, 14. gün, 28. gün ve 90. gün tarihlerinde, koldan tek doz şeklinde yapılır.
Maruziyet sonrası koruma için, daha önce aşılanmamış kişilerin kuduz aşısına ve ayrıca kuduz immün globuline (RIG) ihtiyacı vardır. Doktorlar, virüsün bireyde enfeksiyona neden olmasını önlemek için mümkün olan en kısa sürede, ısırık yarasına yakın bir yere RIG uygularlar.
Kuduz Tedavi Edilebilir mi?
Enfeksiyonla savaşmak için size hemen verilen bir doz kuduz antikoru sağlayan kuduz immünoglobulini, virüsün vücutta tutunmasını önlemeye yardımcı olur. Daha sonra, kuduz aşısı olmak, hastalıktan kaçınmanın anahtarıdır. Hayvan kontrolü ekibi muhtemelen sizi ısıran hayvanı bulmaya çalışacaktır, böylece kuduz testi yapılabilir. Hayvan kuduz değilse, büyük kuduz aşılarından kaçınabilirsiniz. Ancak hayvan bulunamazsa, yapılacak en güvenli şey önleyici aşıların yapılmasıdır.
Kuduz Kaynağı Olabilecek Bir Hayvan Tarafından Isırıldıysanız veya Çizildiyseniz Ne Yapmalısınız?
Kuduz riski olan bir bölgede bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya kaşındıysanız:
Kuduz Olma Riskini Nasıl Azaltabiliriz?
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada 59.000 kişiden fazla insan kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Hiç de azımsanamayacak bir rakam. Lütfen her daim tedbirli ve bilinçli davranalım. Tüm bunlara ek olarak dünya genelinde her sene bizlere farkındalık oluşturabilecek olan “28 EYLÜL DÜNYA KUDUZ GÜNÜ” nü hatırlamayı unutmayalım.
Kaynaklar
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Pelin Yüksel Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Grip, sonbahar ve kış aylarında birçok insanı etkiler. Grip aşısı olmak için en uygun dönem Kasım ayının başlarıdır.
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Ruhsal hastalıklar, Türkiye’de sağlık harcamaları ve hastalıkların görülme sıklığı bakımından ikinci sırada
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran Hangi takviyeyi nasıl kullanalım?