Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran Hangi takviyeyi nasıl kullanalım?
İLAÇLARINIZI SADECE ECZANELERDEN ALINIZ
Ülkemizde ilaçların, Bakanlığımızdan ruhsatlı geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin, Bakanlığımızın iznine tabi olan homeopatik tıbbi ürünlerin, enteral beslenme ürünleri dâhil özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların ve özel tıbbi amaçlı bebek mamalarının, eczane dışında herhangi bir yerde satışı kesinlikle yasaktır. Sebebi; ilaçların, bilinçsiz ve yanlış kullanımının ölümcül sonuçlar doğurabilmesidir. O nedenle bu ürünler; birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerde, eczacı gözetiminde hastalara sunulmalıdır.
ÜLKEMİZDE TÜM İLAÇLAR İLAÇ TAKİP SİSTEMİ’NE KAYDEDİLEREK İZLENMEKTEDİR
İlaç Takip Sistemi, halk sağlığını korumak amacıyla, Türkiye sınırları içerisine giren her ilacı üretim/ithalat işleminden hastaya ulaşana kadar her aşamada takip eder. Bu sayede sahte, kaçak ya da son kullanma tarihi geçmiş ilaçların hastaya ulaşmasını engeller, güvenli ilacın hastaya ulaştırılmasına yardım eder.
İlaç Takip Sistemi'nde tüm ilaçların kutu bazında takibinin yapılabilmesi için karekod çözümü kullanılmaktadır. Bu sayede ilaç kutuları tekil kimlik kazanmış ve kutuların takibi mümkün hale getirilmiştir.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta, böylece eczanelere sahte veya kaçak ürünlerin girişi engellenmektedir.
İNTERNET, SOSYAL MEDYA VB. MECRALARDA SATILAN İLAÇLAR SAĞLIĞINIZA ZARAR VERİR
Eczane dışında, ilaç olduğu iddiasıyla satılan ürünlerin içeriği bilinmediğinden, kullananlarda telafisi mümkün olmayan zararlara neden olabilmektedir.
Sizin, ailenizin ve sevdiklerinizin sağlığı için; ilaçları sadece eczanelerden temin etmeniz, hayati önem taşımaktadır.
İLAÇLAR ECZANELERDE GÜVENLE SAKLANMAKTADIR
Eczanelerde tüm ilaçların sıcaklık ve nem takipleri kritik durumlarda uyarı veren ve geriye dönük hafıza kaydı bulunan termometreler ile yapılmaktadır. Bu sayede ilaçların etkinlik ve güvenliklerini sürdürmeleri sağlanmaktadır.
İlaçların her zaman, ambalajının üzerinde ya da kullanma talimatında belirtilen saklama koşullarına uygun şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ilaçlar etkinliklerini kaybedebilir, hatta bozulabilir. Bozuk ilaçlarda, sağlığa zararlı kimyasallar oluşabileceği için, tedavi etmek bir yana hastalara zarar da verebilir. Tüm bu sebeplerle, ısı ve nem takibinin düzenli yapıldığı eczane ortamı, ilaçların saklanabileceği en güvenli yerlerdir.
ECZACILAR HASTALARA EN YAKIN SAĞLIK DANIŞMANIDIR
Eczane eczacılarımız, konumu itibariyle halkımıza “en yakın” sağlık danışmanı, aynı zamanda da hastaların tedavi öncesi gördükleri son sağlık profesyonelleridir.
Eczacıların ilaç bilgisi sunma hizmeti; hastalarıyla kurdukları iletişimle doğrudan ilgilidir. O iletişim, hastanın ilaca uyuncunu geliştirmesinde, hatta tedavinin başarısını arttırmakta oldukça etkilidir.
Eczane eczacılarımız bu sebeple, akılcı ilaç kullanımı çalışmalarımızın yaygınlaştırılması noktasında da en önemli paydaşlarımızdandır.
https://www.titck.gov.tr/haber/eczaneler-31102024170149
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran Hangi takviyeyi nasıl kullanalım?
GRİP VE ZATÜRREDEN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU AŞI
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
Dijital dünyanın vazgeçilmez bir parçası haline gelen ekranlar, hayatımıza kolaylık sağlarken aynı zamanda bazı sağlık sorunları için de bir tehdit oluşturuyor.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Çağatay Çifteri Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.