Hurmanın Sağlığa Faydaları

Hurmanın Sağlığa Faydaları

Ecz.Sevde Gül ÇETİN

RAMAZAN SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ HURMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Hurma, dünyanın birçok tropikal bölgesinde yetişen hurma ağacının meyvesidir. Özellikle Ramazan ayında iftar sofralarımızdan eksik etmediğimiz bir tattır. Hurmanın sağlımıza olan yararlarını bilerek ya da bilmeyerek çoğumuz severek tüketiriz. Şu an tam da Ramazan ayındayken hurmanın yararlarından bahsetmenin tam zamanı. Hadi gelin birlikte öğrenelim.

1.Çok Besleyici

Hurma mükemmel bir beslenme profiline sahiptir. Kurutuldukları için kalori içerikleri çoğu taze meyveden daha yüksektir. Hurmanın kalori içeriği, kuru üzüm ve kuru incir gibi diğer kuru meyvelerin kalori içeriğine benzer. Hurmadaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Geri kalanı çok az miktarda proteinden elde edilir. Kalorilerine rağmen, hurma önemli miktarda lifin yanı sıra bazı önemli vitaminler ve mineraller içerir.

3.5 ons (100 gram) porsiyon hurma, aşağıdaki besin maddelerini bize sağlar:

  • Kalori: 277
  • Karbonhidrat: 75 gram
  • Lif: 7 gram
  • Protein: 2 gram
  • Potasyum: Günlük tavsiye edilen potasyum miktarının %20’si
  • Magnezyum: Günlük tavsiye edilen magnezyum miktarının %14'ü
  • Bakır: Günlük tavsiye edilen bakır miktarının  %18'i
  • Manganez: Günlük tavsiye edilen manganez miktarının %15'i
  • Demir: Günlük tavsiye edilen demir miktarının %5'i
  • B6 Vitamini: Günlük tavsiye edilen B6 vitamin miktarının %12'si

2. Potasyumca Zengin

Hurma, vücudun iyi kalp sağlığı için ihtiyaç duyduğu bir elektrolit olan potasyum açısından yüksektir. Potasyum ayrıca vücutta kas ve protein oluşturmaya yardımcı olur.

3.Yüksek Lif Kaynağı

3.5 onsluk porsiyonda yaklaşık 7 gram lif, diyetinizdeki hurma da dâhil olmak üzere lif alımınızı arttırmanın harika bir yoludur. Lif, bağırsak hareketlerinizi destekler ve kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Ayrıca hurmadaki lif, kan şekeri kontrolü için faydalı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir.

4. Antioksidan İçeriği

Hurma, çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması da dâhil olmak üzere bir dizi sağlık yararına sahip çeşitli antioksidanlar sağlar. İncir ve kuru erik gibi benzer meyve türleri ile karşılaştırıldığında, hurma en yüksek antioksidan içeriğine sahip görünmektedir.

Antioksidanlar; hücrelerinizi, vücudunuzda zararlı reaksiyonlara neden olabilecek ve hastalığa yol açabilecek kararsız moleküller olan serbest radikallerden korurlar.

5. Beyin Sağlığı

Hurma, iltihabı azaltmak ve beyinde Alzheimer hastalığını önlemek için önemli olan plakların oluşmasını engellemek için yardımcı olabilir.

6. Beyaz Şekere Alternatif Doğal Tatlandırıcı

Hurma, meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle hurma çok tatlıdır ve aynı zamanda ince karamel benzeri bir tada sahiptir. Sağladıkları besinler, lifler ve antioksidanlar nedeniyle tariflerde beyaz şeker için harika bir sağlıklı alternatif oluştururlar.

ÖNERİ: Beyaz şeker yerine hurma koymanın en iyi yolu, hurma ezmesi yapmaktır. Hurma ezmesi, hurmaların blenderda su ile karıştırılmasıyla yapılır. Temel kural, şekeri 1: 1 oranında hurma ezmesiyle değiştirmektir. Örneğin, tarifte 1 su bardağı şeker gerekiyorsa, bunun yerine 1 su bardağı hurma ezmesi koyabilirsiniz.

Kimler Hurma Yemekten Kaçınmalıdır?

  • İrritabl bağırsak sendromunuz (IBS) var ise; IBS'si olanlar, bazı insanların sindirmekte zorlandıkları küçük zincirli karbonhidratlar olan FODMAP' leri içeren gıdalara karşı hassas olabilirler. Bundan ötürü önemli bir fruktoz kaynağı olan hurma, şişkinliğe ve mide rahatsızlığına yol açabilir.
  • Büyük/ağır bir yemekten sonra; Hurma, sindirimi daha uzun süren ve lif bakımından yüksek bir besin kaynağıdır. Sonuç olarak, büyük bir yemekten sonra çok sayıda hurma yemek, kendinizi son derece aşırı tok ve rahatsız hissetmenize neden olabilir.
  • Alerjiniz varsa; Nadir olsa da, bazı insanlar hurmaya karşı hassasiyet gösterebilir, dikkat etmek gerekir.
  • İshal veya gevşek dışkı problemi yaşıyorsanız; Hurma, sorbitol olarak bilinen ve bazı insanlarda bağırsak hareketlerini arttırabilen bir şeker alkolü içerir. Bu nedenle, bağırsak hareketleriniz normale dönene kadar hurma yemeyi ​​sınırlamak veya kaçınmak en iyisidir.

İftar sofralarınızın en doğal tatlısı hurma ile boy keyifli, çok sağlıklı bir Ramazan diliyorum.

KAYNAKLAR

  • https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates#TOC_TITLE_HDR_8
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322548#five-benefits
  • https://www.healthline.com/nutrition/best-time-to-eat-dates#worst-time

 

Ecz.Sevde Gül ÇETİN

ecz.sevdegul@gmail.com

 

DİĞER HABERLER
Onları Unutmayalım
Reçete Yeni Bölüm
Alerji Salgını
Isı Stresi Uyarısı
Yüksek Tansiyon Hastalarına Uyarı
Sıcak Havalara Dikkat!
’Reçete’de’ Yeni Bölüm
Kutlu Olsun...
Kalp Hastaları Yaz Tatilinde Dikkat!
’Reçete’de’ Burun Estetiği ve Kepçe Kulak Operasyonu
Cildin Koruyuculuğu Azalıyor
Sağlık Sohbetleri Reçete Yayında!
’Reçete’de’ Göz Kuruluğu
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu
’Reçete’ Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?
Güneş Yanığına Dikkat
Klima Çarpması Nedir?
Yaz İshali ve Korunma Yöntemleri
Güneş Alerjisi ve Belirtileri
Deniz ve Havuzda Hastalıklara Dikkat
İyi Bayramlar!
İlaç Kötüye Kullanımı Bağımlılığı
Nioli Yağı ve Faydaları
’Reçete’ de Güneş Yanıkları
’Reçete’ Youtube’ da Yayında!
Magnezyum Nedir?
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı

En Çok Okunanlar


Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

Kişinin hissettiği olumsuz duyguları açıkça dile getirmek yerine dolaylı yoldan ifade etmesi Pasif-agresif kişilik bozukluğu olarak tanımlanır